Pages

Introduction

Hello and Good Day Everybody !
I am a new teacher in the school named Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Bendahara. This school is situated in Jasin, Melaka.
I am accepted to be one of the Guru Sandaran Terlatih (GST) here. There are 10 of us, my batch joined the schools in 27th June 2011.
In this blog, I share with you my experience and great things that are happening to me in the school.
There are also notes and things for good English class usages, so feel free to browse them whenever there are gaps between classes.
My mentor here is Hajjah Zaorah and she has been guiding me to be a better English teacher.
Thank you !
.
In this blog, I have uploaded
Literature lesson plans for form 4 and 5
working papers, reports after programmes, yearly uniform body reports, weekly reports, sponsorship letters, sample of memos and thank you notes, short stories and others.



Happy teaching, teachers !
Here is a good link to English Materials:

http://www.ppdjasin.edu.my/unitakademik/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=54

Pengikutku, Sila jadi pengikut untuk blogs saya !

Thursday, September 26, 2013

http://ict-kpm.azurewebsites.net/ untuk menjalani UJIAN KOMPETENSI ICT dan Tips Untuk menjawab.

DIWAJIBKAN ! UJIAN KOMPETENSI ICT PERLU DILENGKAPKAN OLEH PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN, 

SENANG CERITA ADALAH SEMUA 

GURU SEKOLAH MENENGAH DAN RENDAH. 

KALAU TAK DIBERITAHU LAGI MAKNANYA ADA SUSAH SIKIT, TAKUT KITA ADA HAL. 

INI UNTUK SEMUA 

PENTADBIR SEKOLAH JUGA DIBAWAH 

PENDIDIKAN MALAYSIA.


Dia ada deadline dia, iaitu pada 27 September 2013 (Jumaat) hingga 2 Oktober 2013 (Rabu). masanya ialah antara
8.00 pagi hingga 12.00 malam. 
sila buat awal, jika anda ada hal hujung minggu ini.
 Ini ditakuti kalau sema guru buat hari Rabu alamatnya jammedlah. 
kalau datang hari Khamis pagi tu tak buat lagi
 jadi muka monyok susahlah sikit nak mengajar, kan. 
di pautan:

Guru guru sila pautkan  diri kepada pautan ini iaitu. 

http://ict-kpm.azurewebsites.net/

Saya dah buat ujian nih. Senang je.. untuk DG 41 la
Soalan untuk ujian ini berbeza mengikut DG 41,44, 48 sebab lebih tinggi tangga dia, dijangka dia lebih banyak ilmu pengetahuannya.
Bila anda klik MULA sahaja, masa 40 minit sudah dikira, dan tak boleh berhenti-berhentikan.  
Nak makan ke atau nak minum ke, kena terus jawab aja.
Dia lebih kepada kajian kes , dia bagi situasi  dan anda fikirkan apa termanya.
Saranan gpk saya ialah kalau baca, jawab terus, jangan fikir dua kali, 
kalau tidak nanti akan ambil masa. satu soalan kira kira 1 minit lebih sahaja 
masa yang ditetapkan.
saya sarankan guru semua buat pada hari ini juga, 
untuk mengelakkan kesesakan traffic.
Soalan-soalan ini tidak boleh di copy, 
kalau klik butang tetikus kakan, tak keluar function copy.
kalau nak copy juga 
untuk kenang-kenangan, 
anda boleh cuba butang PrtSc
yang ada di sebelah kanan atas 
papan kekunci laptop anda.
selamat cuba jaya!
Ini mukasurat pertama:



Ini mukasurat kedua:
 sURAT-UJIAN-KOPETENSI-ICT




Sila letakkan komen ya cikgu-cikgu

31 comments :

  1. ujian ni utk apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya untuk select guru2 utk gi kursus ..

      Delete
    2. agak2 kalau dpt jwb smua xyah p kursus.

      Delete
  2. Bukan nk htr kursus... ni pasti staf kpm k or guru yg nk siapkn tesis ny.. pasal ict guru..

    ReplyDelete
  3. bodoh pnya sistem n programmer. aku x redo masa aku terbuang tp x sempat habiskan menjawab smua soalan kerana time out error. bukan salah aku. dekat sejam aku cuba log in semula tp x dpt. akhrnya masa habis dan aku x dpt jwb smua soalan walau aku tau smua jawapan. GERAMMMMMMM

    ReplyDelete
  4. Btul2...myusahkan cikgu...ingt org xdok keje ke..kelas sape nak jaga..server mcm siput

    ReplyDelete
  5. selama ni kita isi dalam borang prestasi mohon kursus yang diminati...siapa....baca ?...
    kalu guru 'lame' you nok ajor mende lagi pasal komputer..memang fobia abis...
    mesti ada.............................????????

    ReplyDelete
  6. lembab....baik p buat rph lg bagus

    ReplyDelete
  7. mmg lembab... masa habis mcm tu je.. kalau ye pon nk buat online.. make sure la server tu besar dan boleh support semua orang... nk mencarut tp sabor je ni...

    ReplyDelete
  8. bengong betul... dah 3 hari aku try. Tak dapat2... buang masa je...

    ReplyDelete
  9. sabar cikgi. Tujuannya nak tentukan kemahiran guru dlm ict. ttg cara jawan kena baca arahan supaya nada faham dan masa x terbuang begitu saja.

    ReplyDelete
  10. seksa cikgu2 semua!!!!

    ReplyDelete
  11. mangkuk...mengahabih borehh jee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar, kita kan mentibang, ehh mentimunnn

      Delete
  12. Replies
    1. Sistem natang berok....

      Delete
    2. maroh molek deme..
      haha.....

      Delete
  13. Teruknya. 2 jam buat kerja kosong. Tak dapat masuk. Menyusahkan.

    ReplyDelete
  14. kesian kita...dah lar kerja macam-macam jenis kena buat, pulak tu dijadikan bahan ujian macam-macam...yang jadi mangsa anak murid...terbiar 'bergelimpangan' tak dapat nak diberi perhatian sepenuhnya"...cikgu...cikgu soalan ni macam mana?" "...haahh awak try jawab dulu ye, tak dapat nnti kita bincang, cikgu nak jawap soalan azurewebsite ni dulu ye, lpas tu cgu nak buat frog, lpas tu cgu nak buat sijil berhenti sekolah, lepas tu nak buat sijil akuan,dalam masa tu cgu kena attend mesyuarat utk hari kokurikulum, ada sijil kecemerlangn nak kena taip juga, cgu juga nak kena susun kerusi untuk kehadiran ibubapa untuk majlis tu, lpas tu cgu nak tanda kertas form four, lepas tu cgu nak key in markah, lepas tu cgu kan jaga spm, lpas tu cgu nak uruskan jamuan akhir kelab guru (satu-satunya persatuan yang mengiktiraf guru)"...ternanti nanti lar sampai sama-sama terlupa...semuanya kena ikut arahan kalau tidak nama akan disebut dlm mesyuarat...jadi daripada pelajar panggil cikgu baik layan pentadbir lebih selamat... tapi selamat ke sebenar2 selamat...(terfikir balasan di akhirat...adoiii aaiii)... sapa suruh jadi cikgu....:-P. Masa praktikal seronok tak byk beban...tungguuuu bila dah confirm...sekadar nasihat....

    ReplyDelete
  15. Kaji beban guru tapi semakin banyak kerja. Macam sengaja saja mahu tambah beban supaya mahu bagi 'hint' dengan guru supaya jangan komplen, kalau komplen lagi makin banyak kerja diberi. Memang sial.

    ReplyDelete
  16. toi k ujian ni utk htr pegi kursus???better bpg htr kursus ikut ape yg diperlukan oleh guru (setiap tahun guru mohon kursus dlm borg lnpt)....guru itu lebih
    mengetahui ape yg kurang utk tingkatkan prestasiny dlm keberkesanan p&p....better fokus utk keberhasilan dan kemenjadian murid...

    ReplyDelete
  17. Adooyaiiiii ni semua trick ni...kalau ramai guru yang lulus...so next year semua bende akan online...nak online camner...nak canggih konon...guru jadi mangsa..server tahap unta padang pasir...line lembab walaupun pakai strimik sepuluh gb...time pilihan raya ckp nak kurangkan beban guru....ni la janji hantu raye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau semua guru dah boleh jawab maknanya guru pandailah kan
      so takyah hantar kursus lg, pastu sumer nak online kan . betul tuu.

      Delete
  18. bile bace2 comment diatas, tak sangka persona sebagai seorang guru seperti budak murid yang diajar...kesian pla..

    ReplyDelete
  19. done..13 minutes takes to complete this task...xmencabar lansung..

    ReplyDelete
  20. pergh...2 minit siap da jawab soalan...

    ReplyDelete
  21. lepas ni buat projek kursus utk cikgu2 ni sbb ramai xlulus. masyukkkk...

    ReplyDelete
  22. ujian tu tak telus sebab ada yang suruh guru lain tolong jawab...makcik2 pun blh lulus klu mcm tu...bagi je no i/c...gerenti lulus...boleh caya ke...aku yg jawab sendiri ni lah yg x lulus...kesian...tak pe...biar kena gi kursus...bertambahlah ilmu bhgn komputer...

    ReplyDelete
  23. Betul tu. Ada yg buat ujian kat rumah. Blh minta suami atau anak2 bantu. Ada juga yg minta tlg kwn2 tlg jawab. Jadi ujian ni bukanlah telus sgt..

    ReplyDelete