Pages

Introduction

Hello and Good Day Everybody !
I am a new teacher in the school named Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Bendahara. This school is situated in Jasin, Melaka.
I am accepted to be one of the Guru Sandaran Terlatih (GST) here. There are 10 of us, my batch joined the schools in 27th June 2011.
In this blog, I share with you my experience and great things that are happening to me in the school.
There are also notes and things for good English class usages, so feel free to browse them whenever there are gaps between classes.
My mentor here is Hajjah Zaorah and she has been guiding me to be a better English teacher.
Thank you !
.
In this blog, I have uploaded
Literature lesson plans for form 4 and 5
working papers, reports after programmes, yearly uniform body reports, weekly reports, sponsorship letters, sample of memos and thank you notes, short stories and others.Happy teaching, teachers !
Here is a good link to English Materials:

http://www.ppdjasin.edu.my/unitakademik/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=54

Pengikutku, Sila jadi pengikut untuk blogs saya !

Tuesday, August 17, 2010

Marilah Kita Mencuba Air yang Berkualiti

Teguk air karat

AMPANG: “Nak bayar bil air pun rasa tak ikhlas,” luah seorang penduduk di Taman Dagang Fasa 1 di sini, mengenai bekalan air mengandungi karat dan tekanan air yang terlalu rendah.

Penduduk, Maimun Samsudin, 48, berkata bekalan air sangat kotor dan dikhuatiri akan menyebabkan masalah kesihatan jika ia digunakan untuk tujuan memasak.

“Sebelum ini, saya pernah menggunakan penapis air untuk mendapatkan bekalan air bersih serta tidak berbau, tetapi ia tetap berwarna kekuningan dan masih berbau,” katanya yang menetap di taman perumahan berkenaan hampir 20 tahun.

Katanya, masalah itu timbul sejak 2001 sebelum menjadi semakin serius dua tahun lalu dan pada mulanya, dia menyangka tangki air di rumahnya rosak atau berkarat, justeru menukarnya pada Jun lalu.

Bagaimanapun, katanya masalah air berkarat itu tidak juga selesai, malah tekanan air menjadi rendah, menyebabkan aliran air ke paip rumah terlalu perlahan sehingga sukar melakukan aktiviti harian seperti membasuh serta mandi.

Menurutnya, apabila tangki lama diturunkan, dia terkejut melihat keladak karat setebal 10 sentimeter di dalamnya dan yakin masalah air kotor sebenarnya berpunca daripada saluran paip bawah tanah yang berkarat.

Dia berkata, saluran paip itu digunakan sejak 20 tahun lalu dan masih tidak diganti sehingga kini, menyebabkan bekalan air ke rumah semua penduduk di taman berkenaan berkarat.

Katanya, kemungkinan saluran paip tersumbat disebabkan karat dalamnya, sekali gus menyebabkan tekanan air rendah dan aliran perlahan.

Maimun berkata, taman berkenaan mempunyai 482 rumah dan hampir semua dipasang alat penapis air sama ada di luar atau dalam bagi menangani masalah air kotor itu, namun ada penduduk yang tidak memasangnya lantaran kos pemasangan serta penyelenggaraan yang tinggi.

Menurutnya, ketika mengadakan majlis perkahwinan anak sulungnya awal tahun lalu, dia terpaksa menakung air bersih dalam bekas khas untuk ketika memasak, selain menggunakan paip air dari rumah jiran akibat masalah air berkarat dan bertekanan rendah menjadi semakin teruk di rumahnya.

Katanya, bekalan air di rumahnya hanya digunakan untuk membasuh dan mandi saja, manakala untuk memasak, dia terpaksa membeli air bersih daripada alat penapis dengan harga RM3 bagi 10 liter, sejak lima tahun lalu.

“Kira-kira 150 liter air bersih dibeli untuk penggunaan sebulan. Sebelum ini saya sekeluarga tidak mengambil berat mengenainya dan menggunakan saja air berkarat berkenaan, namun selepas ujian air dilakukan syarikat pembekal alat penapis air membuatkan saya mengambil langkah ini walaupun terpaksa mengeluarkan perbelanjaan,” katanya.

Masalah itu turut dikongsi Samsudin Mohamad, 47, yang mengakui kualiti bekalan air di taman perumahan itu sangat teruk, berwarna kekuningan serta berbau sehingga melekat pada pinggan mangkuk yang dibasuh.

“Kualiti air seperti ini boleh memudaratkan kesihatan penduduk jika pihak berkenaan tidak mengambil langkah segera (menggantikan paip bawah tanah),” katanya yang memasang alat penapis air di rumahnya sejak tiga tahun lalu.

Katanya, kos pemasangan alat penapis air di rumahnya mencecah RM2,500 dan jumlah itu tidak termasuk kos penyelenggaraan setiap bulan RM400 untuk sekali penukaran penapis.

Menurutnya, dalam tempoh sebulan dia terpaksa menukar penapis empat kali selepas alat itu disaluti karat tebal yang menunjukkan air terbabit memang tidak selamat digunakan.

“Saya berharap pihak berkenaan mengambil tindakan segera menggantikan paip saluran yang lama tertanam itu kerana jika ia tidak digantikan masalah ini tidak akan selesai, malah boleh menyebabkan kesan pada kesihatan penduduk,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Teguk-air-karat/Article/

Tangki air ada bangkai - Hasil pemeriksaan Syabas di rumah pengguna

KUALA LUMPUR - Pantang ada masalah air kotor berlaku, rata-rata kebanyakan 7.5 juta pengguna air di Kuala Lumpur, Putrajaya danSelangor biasanya 'menuding jari' kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas).

Kadangkala tuduhan itu bukan semuanya salah Syabas malah ia juga berpunca daripada sikap pengguna sendiri mengakibatkan air yang disalurkan kotor, keruh dan berkeladak.

Pengurus Besar Bahagian Komunikasi dan Hal Ehwal Awam Syabas, Abdul Halem Mat Som berkata, masalah air kotor itu kebanyakannya berpunca daripada sistem paip dalaman di rumah pengguna yang tidak diservis dengan baik.

Hal itu terbukti melalui beberapa siri pemeriksaan tangki air rumah yang dilakukan Syabas sejak beberapa tahun lalu. Penemuan terbaru dibuat di sebuah rumah di Kampung Baru di sini semalam.

Sungguh menjijikkan apabila melihat tangki air yang diperiksa. Ia disaluti karat tebal, berlendir dan mengeluarkan bau busuk hingga kelihatan seperti sebuah tangki najis.

"Kebanyakan pengguna Syabas tidak menyedari bahawa masalah bekalan air paip kotor di rumah mereka kebanyakannya berpunca daripada sistem paip di dalam rumah," katanya ketika ditemui selepas program Turun Padang Syabas di sini semalam.

Menurut Abdul Halem, pemeriksaan Syabas mendapati kira-kira 80 peratus daripada 1,076 aduan bekalan air kotor yang diterima pihaknya sejak 6 April lalu berpunca daripada sistem paip atau tangki air di dalam rumah yang telah usang dan berkarat.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0731&

No comments :

Post a Comment